Gjorslev Jagt på Gjorslev Gods

Søndag den 1. maj blev der holdt Gjorslev Jagt på Gjorslev Gods. Jagtrytter Mogens Lerbach fortæller om jagten:

“Søndag formiddag samledes 55 ryttere til den traditionsrige jagtridning på Gjorslev Gods i flot solskinsvejr.

Godsejer Jens Edward Tesdorph havde velvilligt stillet gods, marker og skov til rådighed, så det blev muligt at gennemføre dette flotte arrangement, der varede fra klokken 10 til omkring 13.

De mange ryttere, der kom fra mange egne af Sjælland, ja, en enkelt havde taget turen helt fra Nakskov på Lolland, blev registret ved ankomsten af jagtudvalgsformanden Ander Bak Hansen og betalte jagtgebyr på kr. 120, inden de sadlede hestene op og gjorde klar til jagtridningen.

Inden jagten opdelte rytterne sig i tre felter. A-feltet, som skulle springe alle forhindringer, B-feltet som skulle springe udvalgte forhindringer. Og C-feltet, som skulle ride turen i Bøgeskoven uden at springe

Herefter red felterne mod slotsgården gennem ”Bredgade” med dens yderst velholdte bindingsværksbygninger fra Frederik den Fjerdes tid, hvor Gjorslev var ryttergods. Man kunne som rytter ikke undgå at få et historisk kick, da ”gaden” atter var fyldt med ryttere og heste, mens vi skridtede gennem denne og hen over voldgraven, der omkranser det imponerende middelalderslot og den lille slotsgård.

Inde i slotsgården stillede rytterne op sammen med de mange tilskuere foran hovedtrappen, hvor Anders Bak Hansen efter en kort velkomst fortalte om dagens jagtridning, og godsforvalter Carsten Jacobsen efter sin velkomst til ryttere og tilskuere omtalte mange af de øvrige spændende aktiviteter, der foregår på godset gennem året.

Efter introduktionen i slotsgården samledes de mange tilskuere i biler for at følge feltet rundt i den nyudsprungne bøgeskov, hvor de flere steder kunne se felterne springe forhindringerne.

Der var lagt en rigtig fin og afvekslende rute, hvor felterne, anført af ræve og mastere, kom rundt i mange områder af skoven og sprang de mange fine forhindringer, opbygget af træstammer, som er rigtig gode at springe på, og som de fleste klarede i fin stil.

Efter at have redet omkring to timer i skoven, nåede man frem til traktørstedet ved stranden, hvor man holdt en kort pause.  Her gik mange af rytterne en runde i Østersøens kølende havvand, hvilket de fleste heste var meget glade for. Efter en lille forfriskning til rytterne fortsatte jagten videre gennem skoven hen mod den lange allé, der fører fra skoven op mod slottet og avlsgården.

Jagten sluttede med, at man sprang enkelte forhindringer på græsmarken ved slottet. Herefter blev alle de tilmeldte ryttere råbt op af Anders Bak Hansen for at han kunne notere, hvem der havde gennemført dagens jagtridning ved at springe alle forhindringerne eller blot havde deltaget.

Så alt i alt et flot jagtarrangement gennemført i fint solskinsvejr i de historiske omgivelser på Gjorslev.”